top of page

Omurga Nedir?

Omurga, kafatası ile kuyruk sokumu arasında yer alan omur adlı kemik parçalarından oluÅŸur. Simetrik bir dizilim hâlinde olan omurların arasında, disk ve faset eklemler bulunur.

Omurga Anotomisi

Ä°nsan omurgası, tüm vücut için yapı iskelesi olan karmaşık bir anatomik yapıdır. AÅŸağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç önemli iÅŸlev saÄŸlar. 

Omurga, omuriliÄŸi içinde barındırır ve sinirleri korur.

Vücut için yapısal destek, dik durmamızı saÄŸlar. Omurga vücudun ağırlığının yaklaşık yarısını destekler.
Ortalama bir insan, faset adı verilen esnek eklemler aracılığıyla birbirleriyle etkileÅŸime giren ve baÄŸlanan 33 ayrı kemikle (omurlar) doÄŸar. Bir kiÅŸi yetiÅŸkin olduÄŸunda çoÄŸu sadece 24 omur vardır, çünkü omurganın alt ucundaki bazı omurlar normal büyüme ve geliÅŸme sırasında birleÅŸir. Bazen bir kiÅŸinin, geçiÅŸ gövdesi olarak adlandırılan ve genellikle bel bölgesinin altıncı seviyesinde (L6 etiketli) bulunan ek bir omurları olabilir.

Omurganın alt kısmına sakrum denir. Genellikle bir arada kaynaÅŸmış birkaç omur gövdesinden oluÅŸur. Sakrumun altında kalan küçük kemikler veya kemikçikler de birbirine kaynaşır ve kuyruk kemiÄŸi veya kuyruk kemiÄŸi olarak adlandırılır.

human-spine.png
spine segments.jpeg

Omurga

Sakrumun üstündeki omurga ÅŸunlardan oluÅŸur:

 

Boyundaki yedi kemik - servikal omurga
GöÄŸüste 12 kemik – torasik omurga
Alt sırttaki beş kemik - lomber omurga

 

Omurga, güçlü kemikleri, benzersiz eklemleri, esnek baÄŸları ve tendonları, büyük kasları ve son derece hassas sinirleri birleÅŸtirir. BirçoÄŸumuz saÄŸlıklı bir omurganın faydalarını hafife alsak da, omurga aÄŸrısı günlük hayatta sırtımıza ne kadar bağımlı olduÄŸumuzun keskin bir hatırlatıcısıdır.

​

Omurga ağrısının bazı nedenleri

  • Kollara ve bacaklara giden omurganın kemikli sınırlarından çıkarken büyük sinirlerin tahriÅŸi

  • Omurlar, fasetler ve baÄŸlar arasındaki diskleri innerve eden veya besleyen omurganın daha küçük sinirlerinin tahriÅŸi

  • Omurgayı dik tutan büyük sırt kaslarının gerilmesi

  • Kemik, baÄŸ veya eklem yaralanmaları

  • Omurları ayıran disklerde hasar veya hastalık

  • Segmentler arasında anormal hareket

  • Tümörler, enfeksiyon, travma, deformite veya diÄŸer omurga bozuklukları

omurga ağrısı.jpeg
bottom of page