top of page
Cem Batırbaygil

Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Başarısız Bel Cerrahisi sendromu, genellikle atlanmış ya da ihmal edilmiş foraminal darlıklardır.⁣ Bu sendromun oluşumunu en alt seviyeye indirmek için doğru teşhis, doğru cerrahi endikasyon, iyi cerrahi teknik ve ekipman çok önemlidir.


Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu Nedir?

Bel sorununun en az bir kez revizyon cerrahisi ile tedavisi yapıldığı halde çözülmemiş olması, en az 6 aylık konservatif tedavilerin yetersiz olması ya da hasta memnuniyetinin sağlanmamış olmasıdır.


Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastanın tedavi önceki şikayetlerinin yinelemesi, hiç azalmaması ya da artmasıdır.


Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Başarısız Bel Cerrahisi tanısı multidisipliner bir karardır. Hastanın tedavi öncesi tüm tetkiklerinin diğer disiplinlerle tedavi yapan hekimlerle birlikte değerlendirilmesi doğru tanıya ulaşmayı kolaylaştırır. Hasta uyumu gereklidir. Ağrı kaynağının bulunması için geçici enjeksiyon tedavileri ile hedef iyi belirlenmelidir.


Başarısız Bel Cerrahisi Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide sorunun eski tedavide kullanılan yöntemlerden kaynaklandığı düşünülüyorsa, söz gelimi, enfeksiyon ve implant yetmezliği varsa öncelikle bu durum çözülmelidir. İmplantın çıkartılması ya da yenilenmesi mümkündür. Minimal invaziv yaklaşımda yeni bir açık cerrahiden kaçınılması uygundur. Genellikle atlanmış ya da ihmal edilmiş foramen sinir sıkışması üzerinde durulur. Hedef ve seviye belirlendikten sonra foraminoskopi ile ağrı sebebi ortadan kaldırılır.


Endoskopik Ameliyat Ne Kadar Sürer?

Endoskopik cerrahi 1-2 saat sürebilir. Optimal süre 30-45 dakika olsa da anatomisi bozulmuş dokulara müdahale nedeniyle sinir dokuların ayırt edilmesi süreyi uzatır.


Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Lokal anestezi altında yapılan girişimlerde ameliyat masasında ağrının geçtiğini teyid ederiz. Hasta masadan ağrısız inebilir. Ancak genel anestezi altında hastaları anestezinin etkisi geçip 4 saat sonrasında yemek yedikten sonra kaldırıyoruz. Ağrılı süreç 72 saat sonra inflamatuar evrede eskiyi taklit edebilir. İlk on günde benzer ağrılar olur ancak giderek azalır. Ameliyattan 3 hafta sonra egzersizlere başlandığında yeni ağrılar gelişebilir.


Ağrı nedeniyle nöropatik semptomlarla mücadele, hatta psikolojik destek gerekebilir. Mezoterapi-akupunktur fizik tedavi sürecine yardımcı olur. Bazı hastalarda bu durum hiç görülmese de her iki hasta grubu da tedaviye inancını birkaç ayda kazanarak eski durumuna gelmek için çalışmaya başlar. Hastalar 6 ay içinde normal hayata döndürülmelidir. Takip eden aylarda ve 2 yıl içinde sorun tamamen çözülür.


Ameliyat Ücreti Ne Kadardır?

Hastane ve hasta bütçesine göre belirlenir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page